ISHAVSSKIPPER RØNBECK, HISTORIELAGET OG ISBJØRNKLUBBEN

Hør NRK-intervju på http://www.polarhistorie.no/seksjoner/Lyd

Her tar Hans Edvard Bentsen reporteren med til Hammerfest Historielag og Isbjørnklubben, og forteller om Rønbecks eventyrlige liv.

Ishavsskuta "Spidsbergen", som ble ført av Nils Fredrik Rönbeck

 

 

KRIGSMINNER – TYSK SAMARBEID MED HAMMERFEST HISTORIELAG

Leser du tysk? Da kan du gå til http://www.71nord.de/Navigations.html, der våre tyske medlemmer, Masslich og Fadranski, bl.a. presenterer minner fra Hammerfest under krigen, og der ”Ivei”-tragedien rulles opp. Den 22.10.2009  ble Fritz Fadranski sammen med Inge Lønning tildelt Willy Brandt-prisen. I begrunnelsen er hans samarbeid med Hammerfest historielag nevnt, Se http://www.willy-brandt-stiftung.de/preis.htm.

 Båt fra Hafenschutzflotille i Hammerfest med Fadranski til venstre på dekk

 

 

200-ÅRSMINNE

Den 22. juli 1809 ble Hammerfest angrepet av to britiske krigsskip. Etter en intens trefning gikk forsvarerne tom for ammunisjon, og byen ble erobret og plyndret.  Bildet viser et kart over Hammerfest havn som skal være tegnet av navigasjonsoffiseren på det ene britiske krigsskipet, HMB ”Snake”, og signert av skipssjefen, Commander Thos. Young, RN. Historielaget har mye materiale om angrepet, og om opprettelsen av befestningene (Skansen og batteriene) som ble anlagt i 1810.

Gjenreisningsmuseet og historielaget tok opp spørsmålet om en markering av 200-årsminnet, og fikk gjennomslag for et arrangement 22. juli, med høytidelighet ved bautaen, omvisning på Fuglenesodden og billedkåseri på AKS.

Arrangementet ble gjennomført etter planen, med deltakelse fra Hammerfest Musikforening, Hammerfest Mannsangforening og HV-personell. Taler ved bautaen var stortingsrepresentant Alf E. Jacobsen. Trygve Mehus innledet billedkåseriet om kvelden med å lese talen som viseordfører Nissen holdt i 1909.

Les hele historien i Kristian Skanckes hefte Napoleonskrigene i Finnmark, i  salg på Gjenreisningsmuseet og hos Hagen